H-P 7:00-15:00
A Szív, a lép és a máj áll a legszorosabb kapcsolatban a Vérrel. A vér kialakulását a kínai orvoslás szemszögéből a táplálékból származó esszencia átalakulása és a Vese Jing esszenciájának átalakulása befolyásolja. Az ételből származó esszencia a Lép Qi energiáját a Tüdőbe viszi, ahol keveredik a Tüdő és a Szív energiájával dúsított tiszta belélegzett Qi-vel, és beszivárog a vérerekbe, ahol keveredik a vérrel, hogy feltöltődjön és egyesüljön vele. A Vese esszenciájának átalakulása a Csontvelőben és a Májban történik.
Ahhoz, hogy a vér el tudja látni funkcióit, folyamatosan keringenie kell az erekben. Időnként, valamilyen okból kifolyólag, áramlása lelassul, majd megáll, ami elakadást okoz, amit vérstázisnak (Xue Yu) nevezünk. A vér pangásának oka lehet a Máj Qi stagnálása, a hideg behatolása a testbe, a vér hőtől való megvastagodása, a Qi gyengülése, külső sérülés vagy a Yang gyengülése, valamint a belső hideg kialakulása.
A vér pangása megzavarja a Qi mechanizmusát, és így sokféle egészségügyi probléma etiológiai alapját képezi.
A vérstázis képekre vonatkozó fő táplálkozási elvek hasonlóak a Qi energia stagnálására vonatkozó elvekhez. Kerülni kell azokat az ételeket és szokásokat, amelyek túlterhelik a Májat (különösen a stressz), rontják a Qi és a vére energia keringését, vagy lehűtik és összeszűkítik az ereket.
A fűszeres vagy melegítő ételek általában a stagnáló vér felkavarására szolgálnak. Ha a beteg állapotát túlzott hő vagy Qi-hiány nehezíti, a meleg esszenciájú összetevőket (például paprika, gyömbér és fokhagyma) óvatosan kell használni. Óvatosságra int a vért serkentő étrend alkalmazásakor olyan esetekben, amikor a vér pangása bonyolult vagy akár Qi- vagy Yang-hiány okozta.
Általában a vér pangása valamilyen más betegség kísérőjelensége, vagy más betegségek kísérik. Ilyen esetekben ahelyett, hogy a teljes étrendet vérserkentő élelmiszerekre alapoznánk, jobb, ha egyszerűen kiegészítünk bármilyen megfelelő étrendet az alábbi listából kiválasztott néhány kiválasztott élelmiszerrel. Ha a vér pangása a fő betegség, kezdetben nagyobb hangsúlyt lehet fektetni a vérhígító élelmiszerekre. Ahogy a beteg állapota javul, az étrend ennek megfelelően módosítható.
Szükségünk van:
Eljárás:
Szükség van rá:
Eljárás:
Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Egy nagy tálban keverjük össze az összes magot. Egy kisebb tálban jól keverjük össze a vizet, a fokhagymát és a hagymát, öntsük rá a magkeverékre, sózzuk meg, és jól keverjük össze. Hagyjuk a keveréket 30 percig pihenni, amíg besűrűsödik. Egy spatula segítségével terítsük a keveréket egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd spatulával vagy késsel vágjuk tetszőleges formára, és süssük kb. 30-40 percig.
Ismétlem, a hagymát vagy a fokhagymát helyettesítheti rozmaringgal, kakukkfűvel vagy fahéjjal stb.