Válassza ki azt az országot, ahová az árut szállítani szeretné. Mi ennek megfelelően alakítjuk a webhelyet, hogy kiválaszthassa a szállítási módot és kifizethesse a megrendelését.

Vér pangás diéta (Xue Yu)

Vér pangás diéta (Xue Yu)

A vér a vérereinkben keringő életadó folyadék. Három fő feladata van:
  • Táplálja a testet
  • Hidratálja a testet
  • Ez a pszichénk anyagi alapja.

A Szív, a lép és a máj áll a legszorosabb kapcsolatban a Vérrel. A vér kialakulását a kínai orvoslás szemszögéből a táplálékból származó esszencia átalakulása és a Vese Jing esszenciájának átalakulása befolyásolja. Az ételből származó esszencia a Lép Qi energiáját a Tüdőbe viszi, ahol keveredik a Tüdő és a Szív energiájával dúsított tiszta belélegzett Qi-vel, és beszivárog a vérerekbe, ahol keveredik a vérrel, hogy feltöltődjön és egyesüljön vele. A Vese esszenciájának átalakulása a Csontvelőben és a Májban történik.

Ahhoz, hogy a vér el tudja látni funkcióit, folyamatosan keringenie kell az erekben. Időnként, valamilyen okból kifolyólag, áramlása lelassul, majd megáll, ami elakadást okoz, amit vérstázisnak (Xue Yu) nevezünk. A vér pangásának oka lehet a Máj Qi stagnálása, a hideg behatolása a testbe, a vér hőtől való megvastagodása, a Qi gyengülése, külső sérülés vagy a Yang gyengülése, valamint a belső hideg kialakulása.

A vér pangása megzavarja a Qi mechanizmusát, és így sokféle egészségügyi probléma etiológiai alapját képezi.

vér

A vérstagnálás képének leggyakoribb tünetei

  • Rögzült fájdalmak a test bármely részén (gyakran élesek, nyomás hatására súlyosbodnak, vagy éjszaka súlyosbodnak).
  • Tapintható képződmények kialakulása (miómák, ciszták, polipok, endometriózis, daganatok stb.).
  • Sötétszürke bőr az arcon.
  • Lila ajkak, körmök és nyelv.
  • Lila erek a bőrön.
  • Fájdalom a menstruáció alatt.
  • A menstruáció kihagyása vagy termékenységi problémák.

Az étrend általános elvei a festészetben

A vérstázis képekre vonatkozó fő táplálkozási elvek hasonlóak a Qi energia stagnálására vonatkozó elvekhez. Kerülni kell azokat az ételeket és szokásokat, amelyek túlterhelik a Májat (különösen a stressz), rontják a Qi és a vére energia keringését, vagy lehűtik és összeszűkítik az ereket.

A fűszeres vagy melegítő ételek általában a stagnáló vér felkavarására szolgálnak. Ha a beteg állapotát túlzott hő vagy Qi-hiány nehezíti, a meleg esszenciájú összetevőket (például paprika, gyömbér és fokhagyma) óvatosan kell használni. Óvatosságra int a vért serkentő étrend alkalmazásakor olyan esetekben, amikor a vér pangása bonyolult vagy akár Qi- vagy Yang-hiány okozta.

Általában a vér pangása valamilyen más betegség kísérőjelensége, vagy más betegségek kísérik. Ilyen esetekben ahelyett, hogy a teljes étrendet vérserkentő élelmiszerekre alapoznánk, jobb, ha egyszerűen kiegészítünk bármilyen megfelelő étrendet az alábbi listából kiválasztott néhány kiválasztott élelmiszerrel. Ha a vér pangása a fő betegség, kezdetben nagyobb hangsúlyt lehet fektetni a vérhígító élelmiszerekre. Ahogy a beteg állapota javul, az étrend ennek megfelelően módosítható.

élelmiszer

Ajánlott élelmiszerek

  • Fűszerek és zöldségek: kurkuma, mogyoróhagyma, póréhagyma, metélőhagyma, fokhagyma, gyömbér, taro, padlizsán, bazsalikom, paprika, szerecsendió, oregánó, rozmaring, fehér bors.
  • Hüvelyesek és diófélék: adzuki bab, gesztenye.
  • Hús és hal: rákhús.
  • Italok: vörösbor, zöld tea, oolong tea.
  • Gyümölcsök és zöldségek: retek, dinnye, paradicsom, körte, vízigesztenye.
  • Gombák: mindenféle gomba (gomba, júdásfül stb.).
  • Magvak: lótuszmag, Jób könnye (közönséges könnycsepp).
Vér pangás a méhben
  • Padlizsán, tengeri moszat, tengeri moszat, Júdásfül.
Sós a keménység lágyítására
  • Rákhús, medúza, tengeri moszat, nori (Porphyra umbilicalis), kagyló, kagyló, harcsa (trepang), fül, galagonya.
Kerülje
  • Gluténtartalmú ételek, tejtermékek, nyers ételek, fagyasztott ételek, turmixok. Az ételek nem játszanak jelentős szerepet a sztázis kialakulásában, de lehűthetik a szervezetet.

Klinikai jegyzetek

Élelmiszer a rák ellen
  • Vitális gombák: reishi, coriolus, cordyceps, agaricus, chaga, maitake, hericium, enoki, shiitake, gombák, agaricon, polyporus, poria, auricularia.
  • Magok: könnycsepp, fekete rizs.
  • Zöldségek: retek, paradicsom, hagyma, fokhagyma, póréhagyma, újhagyma, brokkoli, káposzta, kelkáposzta, karfiol, sárgarépa, spenót.
  • Gyümölcsök: körte, dinnye, szőlő, málna, áfonya, egres, ribizli.
  • Egyéb: vízigesztenye, lótuszmag, lenmag, adzuki bab, zöld tea, oolong tea, kis mennyiségű bor, gyömbér, bors, ecet, megfelelő sózás, galagonya, kurkuma, rákhús, medúza, tengeri moszat, nori (Porphyra umbilicalis), kagyló, kagyló, harcsa (trepang), füles.

Receptek

Kenyér magokból

Szükségünk van:

  • 230 g napraforgómag
  • 2 tojás
  • 30 g chia mag, 0,6 dcl vízzel beáztatva.
  • 60 g arany lenmag
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 25 g psyllium
  • 2 teáskanál köménymag
  • 2 evőkanál almaecet
  • 1 teáskanál só
  • Vízzel

Eljárás:

  • Áztassuk a chia magokat 5 percig vízben.
  • A napraforgó- és lenmagot a psylliummal együtt daráljuk le egy konyhai robotgépben.
  • Adja a többi hozzávalót az őrölt magokhoz, és fokozatosan öntse hozzá a vizet, amíg tésztaszerű állagú nem lesz.
  • Tegye a tésztát sütőpapírral bélelt rozsdamellformába, és 150 °C-on kb. két órán át süsse.
  • Miután megsült, hagyjuk kihűlni, és fordítsuk ki a formából. A kenyérnek alacsonyan kell lennie, hogy átsüljön, a tészta a magok miatt nehéz. Ezért legfeljebb félig töltse meg a formát.
kenyér

Chia magos kekszek

Szükség van rá:

  • 1 rész chia mag
  • 1 rész napraforgómag
  • 1 rész tökmag
  • 1 rész szezámmag
  • 2 rész víz
  • 1 gerezd fokhagyma (összezúzva)
  • 1 evőkanál reszelt hagyma

Eljárás:

Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Egy nagy tálban keverjük össze az összes magot. Egy kisebb tálban jól keverjük össze a vizet, a fokhagymát és a hagymát, öntsük rá a magkeverékre, sózzuk meg, és jól keverjük össze. Hagyjuk a keveréket 30 percig pihenni, amíg besűrűsödik. Egy spatula segítségével terítsük a keveréket egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd spatulával vagy késsel vágjuk tetszőleges formára, és süssük kb. 30-40 percig.

Ismétlem, a hagymát vagy a fokhagymát helyettesítheti rozmaringgal, kakukkfűvel vagy fahéjjal stb.