H-P 7:00-15:00
50 g szárított shiitake gomba: 50 g szárított shiitake gomba.
400 g friss tészta
150 ml fehérbor
450 ml crème fraîche (recept lentebb)
3 gerezd fokhagyma
2 mogyoróhagyma
40 g vaj
parmezán
só
bors
500 ml legalább 33%-os tejszínhab (lehetőleg pasztőrözött)
2 evőkanál teljes zsírtartalmú, savanyított író
Áztassuk a szárított Shiitake gombát 30 percig forró vízben. Ezután öntsük le a felesleges vizet.
Sós vízben főzzük meg a tésztát, hogy harapható legyen.
A mogyoróhagymát apróra vágjuk, a fokhagymát felszeleteljük, és vajon megpirítjuk. Pirítsa meg a felszeletelt gombát, és öntse fel a fehérborral. Hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon, és adjuk hozzá a főtt tésztát egy kevés keményítős vízzel (a víz, amelyben a tésztát főztük).
Végül keverjük össze a crème fraîche-sel, hogy krémes mártást kapjunk. Sóval és borssal fűszerezzük, és megszórjuk parmezán sajttal. Tálaljuk egy tányéron.
Egy edényben keverjük össze a tejszínt az íróval, és fedjük le fóliával vagy sütőpapírral. Hagyjuk az üveget szobahőmérsékleten (22-25 °C) 12-24 órán át, amíg a krém besűrűsödik. Ha 24 óra elteltével sem sűrűsödött be, tegyük melegebb helyre. Keverjük meg a kész krémet, és hűtsük le a hűtőszekrényben.
Nehézség Adagok száma Elkészítési idő Teljes idő
Könnyű 410 perc30 perc