H-P 7:00-15:00
Kép leírása
A szárazság őszi kórkép, és az orron vagy a szájon keresztül jut be a szervezetbe. Behatol a tüdőbe és kiszárítja a folyadékokat, ami a vér és a tápláló energia kiszáradásához vezet, és rontja a szervezet hidratáltságát. A szárazság nagyon hasonlít a Yin hiányához, és annak következménye lehet.
A szárazság legfontosabb tünetei:
A szárazságot okozhatja meleg vagy hideg szárazság.
Meleg szárazság: ősszel az indián nyár vagy tavasz idején jelentkezik. A Wei Qi, a bőr és a tüdő védekező energiáját támadja meg. Láz, hidegrázás, fejfájás, enyhe izzadás, száraz torok és orr, valamint szomjúság formájában jelentkezik.
Hideg szárazság: A hideg őszi napok következménye. A bőrön és a tüdőn jelentkezik, inkább lázas, fülledt orr szárazság nélkül, híg váladék, száraz ajkak. A szárazság gyorsan átalakulhat hőséggé.
A szárazság elsősorban a tüdőt és a gyomrot és a kapcsolódó szöveteket érinti. A szárazság társulhat vagy nem társulhat Yin hiányossággal. A szárazság nedvesítésére szánt ételek inkább kenődésre és nyálkatermelésre hajlamosak, ami megkülönbözteti őket a Yin-t erősítő ételektől. A szervezet megfelelő hidratálása érdekében ajánlott a párolt vagy párolt zöldségek fogyasztása és az ivási rend betartása.
Kerülje a
A kínai orvosok azt mondják, hogy a szárazság képeinél nem elég vizet inni, hanem vizet kell enni. Ez azt jelenti, hogy több folyadékot tartalmazó ételt kell enni. Levesek, zöldségek, gyümölcsök. Csak zsemlét enni rossz út lenne.
Ajánlott ivási rend:
Szükségünk van rá:
Eljárás: A spárga elkészítése:
Forraljuk fel a liliomhagymákat 1 l vízben, és főzzük 30 percig alacsony lángon. Adjunk hozzá 100 g apróra vágott spárgát, és főzzük további 30 percig. Naponta 2 alkalommal tálaljuk. NE SÓZZUK!
Szükséges:
Eljárás:
Áztassuk be a szárított hericiumot, vágjuk finomra a hagymát, kockázzuk fel a tofut és a túrót, majd keverjük össze az egészet. Nyomjuk ki a vizet a Hericiumból, és vágjuk darabokra. Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a hagymát, a tofut, a túrót, a Hericiumot és a mogyorót, majd keverjük össze az egészet. Keverje bele a Shoyut, a mézet és a sót. Adjunk hozzá 1 csésze vizet, forraljuk fel, habarjuk le, és főzzük kb. 15 percig. Szezámolajjal meglocsoljuk, és tálaljuk.